Холодець зі свинячих ніжок і рульки. Рецепт приготування домашнього холодцю

Холодець — це особливе блюдо, можна сказати, традиційне. Воно стоїть в одному ряду з олів’є і оселедцем під шубою. Без нього не обходиться майже жодне свято. Його подають до столу чи не першим, раніше за всіх інших закусок. Ну що тут скажеш. Він усіма любимо. Страва не тільки смачне, ситне і приємне, але й корисне.

У цієї закуски багато назв. Тільки в моєму сімейному колі його і називали по-різному. Мама називала холодне, бабуся і тітка — холодець, моя свекруха — холодець. А адже і у різних народів він зветься по-іншому. Та й готують це блюдо по-всякому. Способів-то величезна кількість.

Мені подобається, що цієї страви завжди виходить багато. Це готова їжа на кілька днів. Особливо хороша вона на тривалих новорічних канікулах. Свого роду, паличка-виручалочка. Прекрасна закуска, багате і ситне м’ясне блюдо. З гірчицею або хріном йде на ура!

Ось і давайте приготуємо його. В якості основного компонента ми візьмемо свинячу рульку. Ви вважаєте, що є тільки один варіант її приготування? Ні, їх багато! Я взяла кілька. І ділюся ними з Вами. Вибирайте будь-який рецепт і готуйте. Я зрозуміла, що маючи в морозилці тільки одну голяшку, це не привід відмовлятися від смачної закуски. І з неї виходить чудовий холодець.

Як правильно варити холодець зі свинячої рульки і ніжок

Звичайно, як треба варити наша страва, вирішує тільки сама господиня. Тим більше, досвідчена. Адже у неї вже є свій арсенал невеликих секретів у приготуванні цієї страви. Поділимося ж деякими з них., щоб у тих, хто готує його вперше закуска вийшла на славу, чудовою і смачною.

Фото: https://youtu.be/2qHr_oNV1fg

Потрібно взяти:

  • Ніжки свинячі — 2 шт.
  • Свиняча рулька — 1,5 кг
  • Морква — 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля — 2 шт.
  • Картопля — 1 шт.
  • Чорний перець горошком — 7-15 шт.
  • Лавровий лист — 2-3 шт.
  • Сіль — 1 ст. л

Добре промиваємо ніжки і гомілку. Вимочуємо у воді ці частини в холодній воді протягом 3-4 годин.

Якщо на ніжках і рульки є волоски, їх потрібно попередньо їх обпалити над вогнем, почистити і добре промити.

Після вимочування відправляємо м’ясо в каструлю і на сильному вогні доводимо до кипіння. Прибираємо з’явилася піну. Потім продовжуємо варити на повільному вогні під закритою кришкою близько 3 годин.

Приблизно через дві години варіння додаємо картоплю, моркву, цибулю. Варимо ще півгодини на повільному вогні. Через півгодини додаємо чорний перець горошком, лавровий лист і одну столову ложку солі. І варимо півгодини, що залишилися.

Виймаємо з бульйону овочі. А потім в окрему миску разварившиеся ніжки і гомілку. Відокремлюємо м’ясо від кісток і поділяємо на волокна або ріжемо шматочками. Заповнюємо форми або тарілки.

Можна відокремити м’ясну частину і шкірку, жилаві шматочки. Покласти їх в різні ємності. А можна їх і з’єднати. Це вже як кому подобається. Нарізаємо дрібно часник і додаємо в кожну тарілку.

Проціджуємо бульйон через дрібне сито. Наливаємо його в кожну форму і тарілку. Злегка виделкою можна перемішати, щоб рівномірно розподілити все м’ясне вміст.

Залишаємо на деякий час бульйону охолонути. А потім переносимо в холодне місце. Там тримаємо холодець до повного застигання.

Ось і готова наша святкова закуска. Застигле диво-частування розрізаємо на порційні шматочки і несемо до столу.

Зберігати залишився страву можна в холодильнику або холодному місці. Потрібно стежити за тим, щоб воно не промерзла. Але, якщо це сталося, то перекладіть в каструлю і прокип’ятіть. А потім знову охолодіть до повного застигання.

Щільна і прозора закуска дуже смачна і красива. Через застиглу драглисту рідина видно всі м’ясні шматочки. Часничок посилює всі відтінки м’ясної страви і збуджує апетит. Тому і подають холодець на початку трапези, і він є дуже смачною і аппетитнейшей закускою.

Смачний холодець зі свинячої рульки

Це найпростіший рецепт приготування. Зробити смачна страва нескладно, та й не довго. Не потрібно використовувати желатин, і без нього наваристое страва швидко застигає. Холодна закуска виходить ароматною і дуже смачною.

Фото: https://youtu.be/3A33aPR3uYA

Нам потрібно:

  • Свиняча рулька — 1,5 кг
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • Перець горошком — 1 ч. л.
  • Лавровий лист — 2 шт.
  • Часник — 1-2 зубчики
  • Сіль — за смаком

Підготуємо основні інгредієнти. Рульку, якщо потрібно, почистимо і добре промиваємо проточною водою. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і моєму. Кладемо в каструлю. Туди ж додаємо лавровий лист і горошини перцю.

Для посилення смаку перець можна брати різний — і запашний і чорний. Дуже підходить суміш декількох видів перців.

Заливаємо водою так, щоб вона покривала м’ясо. Ставимо на плиту. Варимо на повільному вогні 3-4 години з моменту закипання. Знімаємо з’являється піну.

При варінні ми не додаємо сіль, щоб зберегти соковитість і смакові якості свинини.

Через чотири години м’ясо добре проварилося, відділяється від кістки. Наваристий бульйон, густий. Знімаємо каструлю з вогню.

Виймаємо м’ясисті шматки з бульйону і викладаємо їх на тарілку. Даємо їм трохи часу охолонути.

Кладемо марлю, складену в кілька разів, на сито або друшляк. Проціджуємо через них насичений бульйон.

Потім в наваристу рідина додаємо сіль. Розмішуємо до повного розчинення. А потім, пропускаючи через прес, кладемо часник. І теж перемішуємо.

Рульку розбираємо. Відокремлюємо кістки та жирову частину. М’ясо нарізаємо невеликими шматочками. Кладемо його в ємність або форму.

Тепер заливаємо шматочки бульйоном. Виделкою змішаємо рідину і м’ясо. Відправляємо заготовку в холодильник для застигання.

Через 5-6 годин наше блюдо перетворилося в щільну застиглу масу. І його можна подавати до столу, попередньо порізавши на порції.

Страва вийшла м’ясисте, наваристое, лите. Нам не потрібен желатин. Кожна порція пружна, з часниковим присмаком і ароматом. Така м’ясна закуска з задоволенням з’їдається під час святкових урочистостей, так і в будні.

Холодець зі свинячої рульки з желатином

Цим незвичайно красивим і смачним холодцем Ви з легкістю здивуйте своїх гостей. Здається, що таку конструкцію складно створити. Адже все просто. Потрібна відповідна форма і трохи фантазії. Ну, а смачну м’ясну желейну основу може створити кожен.

Фото: https://youtu.be/PJQ-jgbzdrY

Ми беремо:

  • Рулька свиняча — 2,5 кг
  • Цибуля — 1 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Сіль — 1 ст. л
  • Перець чорний горошком — 5 шт.
  • Лавровий лист — 2 шт.
  • Часник — 2 зубчики

Для заливки:

  • Бульйон — 2,5 літра
  • Майонез — 2-3 ст. л
  • Желатин швидкорозчинний — 40 г (з них 3 чайні ложки на прикрасу)

У першу чергу потрібно добре помити рульку і при необхідності почистити її ножем. Цибулю і моркву очищаємо, миємо. Потім разрежем овочі навпіл і на сухій, добре розігрітій, сковороді обсмажимо з двох сторін.

Складаємо м’ясо у велику каструлю і заливаємо водою. Туди ж відправляємо запечену моркву і цибулю. Додаємо лавровий лист, перець і сіль. Ставимо на середній вогонь. Після закипання зменшуємо полум’я, знімаємо піну і варимо на повільному вогні до готовності.

Коли м’ясо буде добре відділятися від кістки, значить, воно готове. Виймаємо його і кладемо в миску, щоб трохи охололо.

Через сито або друшляк проціджуємо бульйон. Відливаємо третю частину його для приготування смачної заливки. Решті повертаємо в чисту каструлю. У невелику ємність кладемо одну столову ложку майонезу. Розбавляємо його невеликою кількістю бульйону і розмішуємо до однорідного стану. Потім підігріваємо цю суміш приблизно до 60°С. Знімаємо з вогню, додаємо швидкорозчинний желатин і розчиняємо його в суміші. Залишаємо остигати.

Використання майонезу в заливці не тільки дає страві красиві і відрізняються кольором шари, але і приємне і ніжне смакове додаток.

Тим часом м’ясо відокремлюємо від кісток і дрібно нарізаємо. Складаємо в миску. Сюди ж пропускаємо через прес часник.

У невеликій ємності розчиняємо желатин теплою бульонной рідиною. Виливаємо в каструлю і змішуємо з основним варивом. Доводимо до 60°С-го нагріву. Потім заливаємо м’ясні шматочки. Перемішуємо все.

Тепер нам знадобиться силіконова форма для випічки. У продажу є різні варіанти з різними візерунками. Вибирайте ємність з високими боками.

Поглиблення-візерунок заповнюємо желейно-майонезній заливкою. Якщо краплі потрапили на опуклу частину, видаляємо їх. Ставимо в морозильну камеру на 5-10 хвилин, щоб суміш застигла, але не промерзла.

Потім заповнюємо форму м’ясом з бульйоном. Але не повністю. Не доливаємо приблизно на 1-1,5 см до верху. Ставимо в прохолодне місце для застигання.

Підігріваємо трохи бульйону до 60°С і виливаємо в миску. Додаємо в нього желатин і розмішуємо до повного розчинення.

Кладемо в цю суміш майонез і розмішуємо до однорідного стану. З’єднуємо її з рештою бульйоном.

Добре перемішуємо рідку основу, щоб не було грудочок майонезу. Після цього заливка готова.

До цього часу весь вміст форми вже потихеньку почало застигати. Чекаємо, коли поверхня стане щільніше.

Наливаємо зверху майонезну заливку. Заповнюємо майже до країв форми. Відправляємо на холод до повного застигання.

Наш холодець, нарешті, став щільним. Перекладаємо його на піднос або на блюдо. Акуратно знімаємо форму.

Все готово. Можна подавати до святкового столу. Думаю, що ніхто не відмовиться від такого м’ясного торта.

Частування вийшло на славу! Оригінальне, красиве, з незвичайною майонезній прошарком. Насичений смак страви ніжний і приємний. Желатин дозволяє нашому чудо-торту тримати форму. І закуска довго не тане і не розпливається.

Готуємо холодець з рульки

Цей рецепт дуже цікавий і трохи незвичайний. І швидше всього — на любителя. Але те, що страва виходить дуже смачне і ситне, заперечувати не можна. Воно відмінно застигає, до того ж без додавання желатину.

Фото: https://youtu.be/1My29jNc6pE

Ми візьмемо:

  • Свиняча рулька — 1,5 кг
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • Запашний перець горошком — 7-10 шт.
  • Лавровий лист — 1-2 шт.
  • Сіль — 1 ст. л

Свинячі рульки моєму і укладаємо в каструлю. Додаємо цибулину, розрізану на чотири частини, горошини запашного перцю, сіль і лавровий лист. Заливаємо водою.

Об’єм води повинен бути такий, щоб м’ясо було повністю занурене у рідину.

Ставимо каструлю на вогонь і доводимо до кипіння. Потім знімаємо з’явилася піну. І продовжуємо варити холодець на повільному вогні 3,5 години.

М’ясо стало м’яким і добре відділяється від кісток. Залишаємо все вариво разом з рульками остигати. Потім виймаємо і викладаємо на тарілку.

Бульйон ретельно проціджуємо через сито або друшляк в окрему каструлю, звільняючи його від пелюсток цибулі, горошин перцю і лаврових листочків.

Пробуємо проціджений бульйон, і при необхідності можна додати ще трохи солі. Гарненько розмішуємо до повного розчинення.

З рульок видаляємо великі і дрібні кістки. М’ясисту частину розбираємо на волокна. А решту частини подрібнюємо за допомогою блендера або м’ясорубки.

Подрібнену масу блендером акуратно викладаємо в каструлю з бульйоном. Змішана з рідиною маса буде складати основу холодцю.

Туди ж у каструлю додаємо шматочки м’яса. Всі добре розмішуємо. Подрібнена кашоподібна основа повинна з’єднатися з бульйоном в однорідну суміш.

Чистимо часник і дрібно рубаємо його. Додаємо в загальну масу і теж перемішуємо. Бульйонна основа стала густою і непрозорою, матовою.

Потім розливаємо по формах. Ставимо в холодне місце для застигання. Холодець застигає дуже швидко, протягом 2-3 годин.

Тримаємо його в холодильнику до подачі до столу. Можна перед тим, як пригощати стравою гостей, порізати невеликими порційними шматочками.

Закуска вийшла неординарна, ситна і смачна. В рецепт можна внести зміни, якщо Ви віддаєте перевагу прозору основу. Не перетворюйте в кашку жилаві шматочки, а поріжте їх. З’єднайте разом з м’ясом, а потім залийте бульйоном. Або ж взагалі їх не кладіть в холодець, а використовуйте тільки м’ясо.

Рецепт холодцю зі свинячих ніжок, рульки і яловичини

Якщо Ви хочете здивувати не тільки смачним стравою, але і його незвичайною прозорістю та ніжністю, то цей рецепт Вам точно сподобається. У страві поєднуються два види м’яса, що вносить нові відтінки і робить його більш ситним.

Фото: https://youtu.be/KAI_-y8H7-U

Нам буде потрібно:

  • Рулька свиняча — 1 шт.
  • Ніжки свинячі — 2 шт.
  • Яловичина безкоста — 600-900 г
  • Морква — 1-2 шт.
  • Ріпчаста цибуля — 1 шт.
  • Лавровий лист — 4-5 шт.
  • Запашний перець горошком -5 шт.
  • Чорний перець горошком — 15 шт.
  • Сіль — 1-1,5 ст. л
  • Желатин — 1 пачка (20 г)

Моєму м’ясні частини і вкладаємо їх у каструлю. Заливаємо холодною водою і ставимо на плиту. Доводимо до кипіння.

Після закипання рідини знімаємо з’явилася піну і накип. І потім варимо м’ясо ще десять хвилин.

Потім всі м’ясні шматки, рульку і ніжки виймаємо з каструлі і добре промиваємо під проточною холодною водою. Бульйон виливаємо, а каструлю добре миємо.

Потім всі частини знову вкладаємо в нашу ємність. Кладемо туди ж моркву, цибулину, лавровий лист, горошини запашного і чорного перцю. Додаємо одну столову ложку солі і заливаємо водою. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Знімаємо піну, яка утворилася і варимо дві години на повільному вогні.

Через півтори-дві години виймаємо з бульйону овочі. В першу чергу цибулину, щоб вона не встигла розвалитися на пелюстки. Моркву ще можна трохи поварити. Залишаємо холодець нудитися на повільному вогні ще дві години до готовності. Знімаємо з плити, акуратно виймаємо рульку, ніжки і яловичину на тарілку.

Знімаємо з поверхні жирові ділянки ложкою. Додаємо в бульйон при необхідності сіль. Раздавливаем часник плоскою стороною ножа і кладемо його в бульйон. Також додаємо желатин. Потім протягом 3-5 хвилин кип’ятимо рідина на вогні, щоб часник віддав свій аромат і смак страви, а желатин добре розчинився.

Жир можна видалити за допомогою віскозних рушників. Зазвичай вони продаються рулонами в будь-якому господарському магазині. Відриваємо таку серветку і накриваємо нею бульйонну поверхню. Всі сальні крапельки залишаться тканини, яку потім викидаємо. Для кращого ефекту можна повторити ці дії ще 1-2 рази. Після цих маніпуляцій ми будемо впевнені в тому, що коли холодець застигне, то жирового шару на його поверхні майже не буде.

М’ясо відокремлюємо від кісток і розбираємо на волокна. Розкладаємо всі шматочки в підготовлені форми.

В якості прикраси в миски можна додати нарізану четвертинками варену моркву. Можна додати листочки петрушки.

Заливаємо м’ясо бульйоном, проціджуючи його через дрібне сито. У такому разі в страву не потраплять ні горошини перцю, ні пелюстки часнику, ні дрібні м’ясні частинки.

Заповнивши всі форми і миски, відправляємо прозоре частування у прохолодне місце остуджуватися і застигати до щільного стану.

Холодець готовий. На поверхні майже немає жирового шару. Він прозорий, шматочки м’яса добре проглядаються. Пора подавати до столу.

Порізавши на порції, пригощаємо цим надзвичайно красивим кришталевим стравою наших гостей. Думаю, що вони по достоїнству оцінять і його смакові якості, і праці господині.

Варимо холодець зі свинячої рульки і курки

І ще один рецепт, в якому присутня голяшка. Але вона тут не одна. Додамо до неї ще і курячу тушку. В результаті отримаємо шикарний золотистий бульйон і рясне м’ясне наповнення. Та й смак у страви незрівнянний.

Фото: https://youtu.be/g-CLNov75gM

Нам знадобиться:

  • Свиняча ніжка — 1 шт.
  • Свиняча рулька — 1 шт.
  • Курка — 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 4 шт.
  • Морква — 2-3 шт.
  • Сіль — 1-1,5 ст. л
  • Лавровий лист -2-4 шт.

Перед приготуванням м’ясо потрібно замочити, щоб шкіра стала м’якше, так і запечена кров вийшла.

Кладемо м’ясо в ємність наливаємо холодну воду. Залишаємо його на 2-3 години у воді. Після цього рульку, курку і свинячу ніжку добре миємо й чистимо. Всі кладемо в об’ємну каструлю. Заливаємо водою, покриваючи нею всі м’ясні продукти. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. Після закипання знімаємо накипевшую піну. Очищаємо і промиваємо цибулю, додаємо його в бульйон. Туди ж відправляємо лавровий лист. Варимо на повільному вогні без солі 3 години.

Через три години на що нудяться вариво кладемо очищену і вимиту моркву. Додаємо сіль. Визначайте кількість солі до смаку. Тримаємо на маленькому вогні ще годину.

По закінченні варіння, м’ясо виймаємо з каструлі. Відокремлюємо його від кісток і розбираємо на невеликі шматочки. Розкладаємо по глибоких тарілках.

Потім, пропускаючи бульйон через друшляк, заливаємо їм м’ясо у всіх ємностях. Рідина розподіляємо рівномірно, додаючи по одному половинку в кожну тарілку. Таким чином, її вистачить на всі порції.

Наповнені тарілки залишаємо остигати. А потім перенесемо в холодне місце для повного застигання.

Ну, а готовий холодець із задоволенням буде з’їдатися і за святковим столом, так і в будні. Золотисте, прозоре страву і апетитне, і ніжне, і дуже смачне. На мій погляд, присутність курки в цій закусці робить її легкою, ніжною, і навіть повітряної. Навіть желированный шар трохи інший, не такий щільний і густий.

Відео про те, як приготувати холодець з свинячої рульки і ніжок в мультиварці

І ще один рецепт для Вас. По ньому Ви зможете з легкістю приготувати наше частування в мультиварці. З її допомогою ми можемо приготувати чудовий і смачний холодець. Як це зробити, дивіться на відео. У ньому все детально показано.

Агрегат з легкістю замінює плиту. У ньому холодець чудово нудиться. Виходить прозорим і ніжним. Смак цієї страви відмінний, насичений і приємний. Так що, маючи цю диво-машину, можна чудово впорається з приготуванням жельованого закуски.

Як виявилося, що готувати нашу страву можна по-різному. Рецептів дуже багато. Різні сорти і види м’яса, різні способи приготування, різна подача страви до столу. Але не можна заперечувати, що ця їжа кохана, її із задоволенням з’їдять в будь-якій компанії та будь-яке свято. Адже ця смачна закуска, красива і апетитна. І до того ж легко готується. А у Вас є улюблений рецепт холодцю? Як Ви його готуєте?