Як приготувати салат Мімоза з горбушею

Мімоза вже кілька десятиліть присутні на наших святкових столах і багатьма улюблена. Вона стала невід’ємною частиною всіх закусок і салатів під час свят і ювілеїв. І радує всіх дивовижно ніжним і неповторним смаком.

Хоча назва, та й вид закуски символізує весняне настрій і більше відповідає меню 8 Березня, але ми готуємо його і на Новий рік, і на Різдво, і на Великдень, і на день народження, додаючи яскравих сонячних фарб і смаків в достаток пишного бенкету. Це частування вже давно стало традиційним нарівні з олів’є і оселедцем під шубою.

Пам’ятаю, як мама вперше приготувала цю страву. Рецепт було надруковано в журналі «Робітниця». Нам дуже сподобався смак цього незвичайного салату, і з тих пір ми часто його готували. А вирізаний маленький клочек папери з інгредієнтами і описом приготування спочатку зберігався в маминій кулінарній книзі, а потім перекочував в мою.

Ця закуска проста у приготуванні, а всі продукти легко доступні. Існує безліч варіантів приготування. Сьогодні ми будемо робити з горбушею. Вибирайте вподобаний рецепт і радуйте своїх близьких чарівними смаковими відтінками прекрасного страви.

Класичний рецепт салату Мімоза з горбушею і маслом

Це той самий рецепт з далекого дитинства. На сьогоднішній день найпопулярніший і традиційний. За кілька десятиліть його зраджували, доповнювали новими або, навпаки, прибирали інгредієнти, в іншій черговості вибудовували шари. Але цей, класичний, багатьма так і залишився любимо. І в такому варіанті присутній на багатьох столах під час урочистостей та святкових подій.

Нам потрібно:

  • Картопля — 4 шт.
  • Яйця — 4 шт.
  • Морква — 1 шт.
  • Горбуша консервована — 1 шт.
  • Сир — 50 г
  • Вершкове масло — 20 г
  • Цибуля ріпчаста -1 шт.
  • Майонез — 100 — 150 г

До початку приготування відварюємо картоплю, моркву і яйця. Остуджуємо їх. Ріпчасту цибулю очищаємо, моєму ріжемо дрібними кубиками. Кладемо в миску і заливаємо окропом.

Під дією окропу з лука вийде гіркоту, і він стане солодким і м’яким.

Підготуємо всі продукти до складання салату. Остиглі овочі очищаємо від шкірки, а з яєць знімаємо шкаралупу. Картоплю і моркву натремо на крупній або середній тертці. Яйця розділимо на половинки і відокремимо жовтки від білків. Окремо один від одного трьома їх на дрібній тертці. Сир пропускаємо через тертку.

Для цієї страви підходять тверді сорти сиру. Використовуйте дрібну тертку при їх подрібненні. Тоді цей інгредієнт буде максимально пухнастим і повітряним.

Відкриваємо консервну банку з горбушею. Викладаємо в миску. Витягуємо з риби великі кістки і ретельно розминаємо її, змішуючи з соком з банки.

Починаємо збирати наш салат. Встановлюємо на блюдо або тарілку кондитерське кільце. Будемо в ньому пласт за пластом формувати нашу смачну закуску. Першим шаром викладаємо картоплю. Змащуємо його поверхню майонезом.

Кондитерське кільце дозволяє акуратно і красиво викласти шари. А сама страва буде апетитно і естетично виглядати. Але використання кільця необов’язково. Кожна господиня вміє шикарно прикрасити свої страви, щоб порадувати гостей.

Потім пишним шаром розкладаємо подрібнені білки. Рівномірно розподіляємо їх по формі.

Наступний шар — горбуша. Поверх білків викладемо кашоподібну рибну масу. Розрівнюємо її.

Тепер нам потрібно сформувати шар вершкового масла. Через дрібну тертку пропускаємо масло і виделкою акуратно розподіляємо по формі.

Щоб вершкове масло добре натиралось на тертці, його потрібно потримати в морозилці 15-20 хвилин.

Після олії йде морквяний шар. Викладаємо подрібнену овоч зверху і розрівнюємо. Змащуємо поверхню майонезом.

Ошпарений цибулю відкидаємо на сито і зливаємо рідину. Цибульну масу викладаємо у форму і рівномірно розподіляємо по шару.

Зверху засипаємо цибулю тертим сиром. Розрівнюючи дрібну стружку і потім змащуючи її майонезом намагайтеся не утрамбовувати шар, щоб він зберіг свою легкість, що додасть нашому салату пишність і ніжність.

І в завершенні засипаємо наше страва тертими жовтками. Цей шар є не тільки складовою частиною салату, але і прикрасою страви. Розсипчасті пухнасті яскраво-жовті крихти дуже нагадують махрові квіти, на честь яких це блюдо отримало свою назву. Не знімаючи форми і накривши зверху харчовою плівкою, відправляємо нашу страву в холодильник на 1-2 години, щоб воно настоялося і просочилося.

Через дві години витягуємо його з холодильника. Акуратно знімаємо кондитерське кільце. Зверху посипаємо зеленню. При бажанні можна прикрасити квітами з овочів, зробити візерунки із зелених гілочок петрушки або кропу.

Наша страва готова. Можна подавати його до столу. Воно ніжне і легке, майже невагоме, з приємним насиченим смаком, наповненим вершковими відтінками. Консервована горбуша додає особливу пікантність і в поєднанні з овочами, сиром і яйцями робить це блюдо вишуканим і ситним.

Мімоза з горбушею і сиром

Цей рецепт відрізняється від попереднього тим, що червона риба представлена не в консервованому вигляді, а запеченому. Та й немає в закусці деяких звичних шарів. Це інший смак страви в цілому. Але все одно це незвичайне і вражаюче страву. Красиве, ніжне і дуже смачне.

Ми візьмемо:

  • Стейк горбуші або будь-якої іншої червоної риби — 150 г
  • Яйця — 6 шт.
  • Сир — 100 г
  • Морква — 1 шт.
  • Ріпчаста цибуля — 1/2 шт.
  • Зелень кропу — 1 пучок
  • Майонез — 150 г
  • Сіль — за смаком
  • Чорний мелений перець — за смаком

Зваримо моркву і яйця, остудимо їх. Обполіскуємо стейк прохолодною водою і обсушуємо паперовими рушниками. Укладаємо у форму для запікання. З двох сторін, посолити його і поперчимо. Змащуємо рослинним маслом. Ставимо в гарячу духовку і запікаємо 20 хвилин при температурі 180°С.

Горбушу можна замінити будь-червоною рибою — кетою, лососем, сьомгою.

Дістаємо готову рибу з духовки. Даємо їй трохи охолонути. Потім витягуємо з неї всі кісточки і подрібнюємо філе.

Яйця очищає від шкаралупи. Поділяємо їх на половинки і виймаємо жовтки. Розкладаємо білки і жовтки в різні ємності. Білки натремо на середній тертці.

Ми будемо збирати салат в кільці для випічки. Ставимо його на блюдо. Викладаємо в нього половину натертого білків, злегка їх утрамбовуємо. Солимо за смаком і трохи посипаємо чорним меленим перцем. Потім на поверхню наносимо майонезну сіточку.

Зварений і охолоджений моркву очищаємо від шкірки. Натремо її на середній тертці. Подрібнений овоч викладаємо наступним шаром. Розподіляємо його по всій поверхні і розрівнюємо. Солимо і перчимо за смаком, а потім змащуємо майонезом.

Тепер прийшла черга сиру. Натремо його на середній тертці. Укладаємо його на попередній шар. Розрівнюємо і покриваємо майонезом.

Запечену подрібнену рибу викладаємо у форму. Рівномірно розподіляємо її по всій поверхні.

Ріпчасту цибулю очищаємо і обполіскуємо. Дрібно ріжемо його. Покриваємо їм шматочки риби. Зелень кропу промиваємо під проточною водою і обсушуємо. Потім дрібно рубаємо і посипаємо шар.

Яєчні жовтки натремо на дрібній тертці. Приблизно третю частину їх відкладаємо для прикраси, а решта розміщуємо у формі. Розрівнюємо цей шар. Зверху поперчити і посолити. Наносимо на жовтки майонез.

Останнім шаром викладаємо половину тертих білків. Добре розрівнюємо. Шар солимо і перчимо за смаком. Рясно змащуємо його майонезом. Розрівнюємо лопаткою. Шар завершальний, і він повинен виглядати акуратним і рівним.

Акуратно знімаємо кільце для випічки. І залишилося прикрасити нашу закуску. Викладаємо гілочки кропу по краю. І посипаємо їх тертим жовтком. Виходить прекрасний мимозный візерунок.

Ось така краса у нас вийшла. Яскрава, соковита, весняна. Замилуєшся! Можна поставити його в холодильник настоятися. Але і в свежесобранном вигляді він дуже соковитий і смачний.

Ніжний оксамитовий, з тонким приємним смаком він прекрасно підійде до будь-якого свята і події, по достоїнству буде оцінений та гостями і близькими. А своїм яскравим сонячним виглядом буде помітно виділятися серед інших закусок на столі.

Смачна Мімоза з червоною рибою, сиром і вершковим маслом

У цьому рецепті Ви не зустрінете надмірностей у вигляді моркви та картоплі. Надзвичайно легка і повітряна закуска здивує і своїм складом і смаком. Оригінальні пікантні нотки тільки підкреслюють її насичений смак. Обов’язково спробуйте приготувати.

Ми беремо:

  • Горбуша або будь-яка інша червона риба – 400 г
  • Твердий сир – 200 г
  • Масло вершкове – 150 г
  • Яйця – 10 шт.
  • Цибуля біла – 1 шт.
  • Майонез – 260 г
  • Оцет столовий 9% — 1 ст. л.
  • Сіль — ½ ч. л.
  • Чорний мелений перець — ¼ ч. л.
  • Сік лимона – 2 ч. л.
  • Цибулю зелений – 15 г

Яйця заливаємо холодною водою, додаємо 1 ст. л солі. Доводимо до кипіння, а потім варимо на маленькому вогні 10 хвилин. Очищаємо червону рибу від луски і моєму. У сковороду наливаємо трохи олії і розігріваємо. Кладемо в неї шматок риби, накриваємо кришкою і обсмажуємо його на повільному вогні 7 хвилин з одного боку, і стільки ж з іншої.

Ми беремо білий цибулю. Він соковитіше, не такий гіркий, має ніжний солодкуватий смак. Дрібно нарізаємо його. Кладемо в невелику миску, додаємо оцет і перемішуємо. Маринуємо 10-15 хвилин.

Круто зварені і охолоджені яйця звільняємо від шкаралупи. Розділяємо їх і витягаємо жовток. Білки і жовтки кладемо в різні миски.

Обсмажену готову рибу виймаємо з сковороди, даємо трохи охолонути, а потім очищаємо від кісток.

Філе червоної риби розламуємо руками на дрібні шматочки. Складаємо в миску. Додаємо сіль, чорний мелений перець. Поливаємо рибу соком лимона. Всі шматочки перемішуємо і ще трохи подрібнити.

На блюдо починаємо викладати шари салату. Білки є його основою. Подрібнюємо їх на середній тертці. Викладаємо на блюдо і розрівнюємо весь шар.

Наступним йде сир. Натремо його на середній тертці і викладаємо поверх білків. Розподіляємо її по всій поверхні.

Тертий сир рясно змащуємо майонезом. Звичайно, добре мати домашній майонез. Але підійде й магазинний.

Ну, а тепер можна викладати рибу. Розділимо всю рибну масу на дві частини. І спочатку укладемо на блюдо першу частину. Розподіляємо її рівномірно по всьому шару, покриваючи весь простір.

До цього часу цибуля вже замариновался. Посипаємо їм викладену горбушу. Розкладемо його так, щоб він рівномірно перебував на всьому шарі.

А тепер цибульну прошарок закриваємо залишилася рибною масою. Зверху шар рясно змащуємо майонезом.

Вершкове масло тремо на середній або великій тертці і викладаємо рівним шаром поверх подрібненої горбуші.

Щоб вершкове масло можна було легко натерти на тертці, потримайте його деякий час у морозильнику. Воно стане холодним і твердим, і не встигне розтанути при подрібненні.

Ну і за традицією завершальним шаром є жовтки. Натремо їх на дрібній тертці і посипаємо ними вершковий шар.

Тепер можна трохи прикрасити закуску. По краю обсипаємо дрібно рубаним зеленим луком. Можна використовувати і іншу зелень. Ставимо страву в холодильник години на 2-3. За цей час він настоїться і просочиться.

Виймаємо готову страву з холодильника і несемо до столу. Це частування здивує всіх присутніх яскравим виглядом, соковитим, насиченим смаком, вершковими і пікантними відтінками і ніжною структурою. Байдужих точно не буде.

Салат Мімоза з консервованої горбушею

Це найпростіший рецепт нашого частування. Легко і швидко готується. Але тим не менш, це дуже смачне блюдо, яке порадує і в будні, і в свята. Відрізняється від традиційного рецепту відсутністю вершкового масла. У ньому багато насичених смакових відтінків. Блюдо виходить багатим і ситним. Але, напевно, це дуже добре. Жоден гість з-за столу не піде голодним.

Нам знадобиться:

  • Картопля — 2 шт.
  • Морква — 2 шт.
  • Яйця — 3 шт.
  • Горбуша консервована — 200 г
  • Сир — 150 г
  • Цибуля ріпчаста — 1/2 шт.
  • Зелень кропу — 1 пучок
  • Майонез — 200 г
  • Сік лимона — 1-2 ст. л

Відварюємо до готовності морква, картопля і яйця. Остуджуємо їх. Очищаємо цибулю, миємо. Дрібно нарізаємо його кубиками. Кладемо її в невелику ємність і змішуємо з лимонним соком.

Варену картоплю очищаємо від шкірки. Натремо його на крупній тертці. Укладаємо на блюдо першим основним шаром і змащуємо майонезом.

З моркви знімаємо верхній шар. З допомогою середньої терки подрібнюємо її. Розділимо всю морквяну масу на дві частини. Першу частину укладаємо поверх картоплі, розрівнюємо і покриваємо майонезом.

Яйця звільняємо від шкаралупи. Поділяємо їх на білки і жовтки. Тремо на дрібній тертці білки і кладемо на блюдо. Розподіляємо рівномірно по шару.

Горбушу виймаємо з банки, видаляємо всі кісточки і подрібнюємо. Вливаємо залишився в банку сік і продовжуємо перемішувати до однорідної маси. Викладаємо рибу наступним шаром.

Замариновавшийся ріпчасту цибулю покладемо на рибний шар. Рівномірно його розкладемо по всій поверхні.

Зелень кропу миємо й обсушуємо. Потім її дрібно рубаємо. Рясно посипаємо нею всю поверхню салату. Покриваємо майонезом.

На рубаний кріп викладаємо залишилася моркву. Розрівнюємо її шар. Змащуємо майонезом.

Тепер сир натремо на дрібній тертці. Закриваємо їм всі попередні шари. Рясно покриваємо всю поверхню майонезом.

Жовтки натремо на дрібній тертці. Засипаємо ними все наше блюдо. Зверху прикрасимо гілочками кропу. І залишаємо в холодильнику на 1-2 години настоюватися.

Ну, а готову страву можна нести до столу. Всі шари добре просочилися. Страва вийшла дуже ніжним і смачним. Чимось схоже з оселедцем під шубою. Зелений шар вносить в загальний смаковий букет свіжі весняні нотки. Весь склад інгредієнтів гармонійний і радує приємним ніжним поєднанням.

Відео-рецепт салату Мімоза з рисом

Це ще один варіант приготування нашого улюбленого страви. В рецепт включений новий інгредієнт — відварений рис. Він у страві замінює картоплю. Закуска виходить більш пористою, повітряної і дуже смачною. Дивіться відео, в ньому дуже докладно показано, як зробити цю чудову закуску.

І, дійсно, прекрасне страву виходить. Соковите, ніжне і дуже апетитне. Особливу нотку вносить маринований лук. Він надає приємну соковитість і цікавий смак. Червона риба прекрасно поєднується з усіма інгредієнтами. Ну, а симпатичне оформлення страви і його дивовижний смак із задоволенням сприймуть всі учасники трапези.

Як приготувати Мімозу з копченою горбушею

І ще один варіант нашого страви, особливістю якого є копчена червона риба. Ви погодитеся зі мною, що смак у закуски буде мати абсолютно нові відтінки. Приємну кислинку додасть соковите яблуко. І, в цілому, частування вийде славним — апетитним, ароматним і ніжним.

Нам потрібно:

  • Горбуша гарячого копчення — 350-400 г
  • Картопля — 300 г
  • Морква — 300 г
  • Яйця — 7 шт
  • Сир — 50 г
  • Цибуля ріпчаста — 150 г
  • Цибуля зелена — 50 г
  • Майонез — 350-400 г
  • Оцет 70% — 1 ч. л
  • Вода — 150 мл
  • Сіль — за смаком
  • Перець — за смаком
  • Зелень кропу — 1 невеликий пучок

Відварюємо морква, картопля і яйця до готовності і охолодити. Ріпчасту цибулю дрібно ріжемо, складаємо в миску. Додаємо сіль і чорний мелений перець. Спочатку вливаємо оцтову есенцію, а потім додаємо воду. Залишаємо цибулю маринуватися.

Яйця очищаємо від шкаралупи. Ділимо на половинки і витягаємо жовтки. Білки тремо на крупній тертці, а жовтки на дрібній. Складаємо їх окремо один від одного. Залишаємо один жовток для прикраси.

На дрібній тертці натираємо сир. Рубаємо дрібно зелень кропу. У глибоку миску викладаємо терті жовтки і сир. Додаємо рубану зелень. Додаємо сіль, чорний мелений перець і весь майонез. Все добре перемішуємо. Цим соусом ми промащувати всі шари.

Горбушу гарячого копчення розбираємо на шматочки, видаляємо великі і дрібні кістки. Руками подрібнюємо.

Подрібнену рибну масу кладемо на тарілку, змішуємо з процідженим маринованою цибулею. За бажанням можна поперчити. Додаємо одну столову ложку оливкової олії. Все перемішуємо.

Моркву і картоплю очищаємо від шкірки. Трьом їх на крупній тертці. Дрібно нарізаємо зелену цибулю. Яблуко очищаємо, видаляємо серцевину і тремо на крупній тертці. Всі складові готові.

Починаємо збирати салат. Беремо кондитерське кільце, встановлюємо його на блюдо. У центрі поміщаємо пляшку або банку, щоб надати форму кільця. Для стійкості пляшку можна наповнити водою. Дно за розміром форми змащуємо жовтково-сирною масою. Потім викладаємо шар картоплі. Його змащуємо тим же желтковым соусом.

Розсипаємо поверх трохи нарізаної зеленої цибулі. Рівномірно розподіляємо його по всій формі.

На цибулю викладаємо шматочки копченої горбуші. Рибну масу розрівнюємо, злегка утрамбовуємо її виделкою. А зверху наносимо шар нашого жовтково-сирного соусу.

Тепер викладаємо яблучний ряд. Терту стружку яблук рівномірно розкладаємо по формі.

Якщо яблуко дуже соковите і при подрібненні виділився сік, перед викладанням у форму злегка відіжміть фруктову масу.

Наступним шаром кладемо терту моркву. Розподіляємо її по всій поверхні і трохи утрамбовуємо з допомогою виделки.

Морква зверху посипаємо невеликою кількістю нарізаної цибулі і рясно промазуємо всім іншим желтковым соусом.

Останнім завершальним шаром викладаємо терті білки. Салат зібраний. У такому вигляді відправляємо його в холодильник на кілька годин.

Після цього видаляємо кондитерське кільце, акуратно витягаємо пляшку з водою. Тепер наше частування потрібно прикрасити. гілочками кропу і залишилися крихтами тертого жовтка. Також можна зробити з моркви квіти і просто невеликі кругляш. І можна подавати до столу.

Приготований салат значного розміру і об’єму. Він підходить для великої компанії. Ну, а в колі близьких можна подати порційно.

Салат, безсумнівно, дуже апетитний, яскравий і ароматний. Смак незвичайний. Всі шари добре просочилися приємним соусом, який за своїм складом теж являє собою окремі шари. Шарувата структура цієї закуски ніжна і бархатиста. Просто тане в роті. Таке страву доведеться багатьом до смаку за святковим столом.

Друзі, як бачите, рецептів приготування нашої улюбленої Мімози безліч. Вона зайняла гідне місце серед святкових страв. А ось вибирати, яка з запропонованих красунь займе місце на Вашому столі, доведеться Вам. Або у Вас вже є улюблений і прижився в сім’ї свій чудовий рецепт?