Оселедець під шубою — 7 класичних рецептів з черговістю шарів

Сьогодні ми будемо готувати найпопулярніший і найсмачніший з усіх салатів з оселедцем. Звичайно ж, це Оселедець під шубою. Укладені шари подрібнених овочів, змащені майонезом, пишним покривалом приховують шматочки солоної риби. Настоявшееся страва дивовижно, воно просто тане в роті. Це улюблене блюдо мільйонів людей. Його готують і в будні, і в свята.

У родині моїх родичів шубу готує лише глава сімейства. Він це справа не довіряє нікому. Він пропускає через середню тертку всі інгредієнти, крім оселедця і цибулі. І їх теж дрібно ріже. 2 рази повторює ряди овочів, просочені майонезом. Все це викладається шарами на величезне блюдо і засипається тертим жовтком. Потім із зелені і майонезу малюються картини, відповідні події. Блюдо ставлять у центрі столу. В оточенні салатів і закусок воно дійсно виглядає велично і урочисто. Це вже стало традицією.

Напевно, Ви помічали, що кожна господиня готує таку страву по-своєму. Завжди є якесь відмінність. Або інгредієнт новий додасть, або шари по-іншому викладе, або ж подасть у незвичному вигляді.

Я вирішила показати Вам кілька варіантів це смачного страви. А Ви вибирайте. Хоча, на мій погляд, можна приготувати і кожен — по-одному до кожного свята. Адже господині завжди хочеться здивувати шанувальників її кулінарного таланту.

Салат Оселедець під шубою за класичним рецептом (з правильною послідовністю шарів)

Почнемо ми, мабуть, з традиційного приготування, перевіреного роками. Адже багато років тому ще наші бабусі ховали шматочки слабо-солоної оселедчик під багатошаровим овочевим покривом. І добре, що цей рецепт дійшов до нашого часу. Для мене, наприклад, це блюдо саме-саме.

Ми візьмемо:

  • Оселедець (солоний) — 1 шт.
  • Буряк — 2 шт.
  • Картопля — 2-3 шт.
  • Морква — 2 шт.
  • Яйця — 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 1 шт.
  • Майонез — 150-180 г
  • Оцет 9% — 1 ст. л
  • Зелень — для прикраси

Картоплю, моркву, буряк і яйця потрібно зварити заздалегідь і охолодити. Потім очистити овочі від шкірки, а яйця від шкаралупи.

Тепер можна приступати до приготування. Ріпчасту цибулю очищаємо, миємо й нарізаємо дрібним кубиком. Складаємо в невелику ємність.

Заливаємо нарізану цибулю окропом. Додаємо в нього столову ложку оцту. А також трохи солі і цукру. Залишаємо його маринуватися на 5-10 хвилин.

Окріп вижене гіркота у цибулі, а поєднання оцту, солі і цукру додадуть йому маринований смак.

Оселедець очистити від шкірки і кісток. Нарізаємо вузькими довгими смужками. А потім ріжемо невеликими кубиками.

Зварені і охолоджені картоплю, моркву і буряк тремо на крупній тертці. Кожен овоч кладемо в окремі ємності.

Зварені круто яйця поділяємо на жовтки і білки. Трьом їх на дрібній тертці окремо. І, відповідно кладемо на тарілки окремо один від одного.

Листи фольги складаємо кілька разів і робимо з них круглу форму, щоб надати багатошаровому салату акуратний вигляд. Ставимо заготовку на тарілку.

Починаємо формувати закуску. Першим шаром викладаємо дрібно нарізану оселедець. Розрівнюємо її.

Проціджуємо цибуля через сито, видаляючи зайву рідину. Викладаємо його другим шаром і розрівнюємо по всій поверхні.

Поверх цибулі розкладаємо рівномірно натертий картоплю. Рясно змащуємо цей шар майонезом.

Тепер йде чергу нашаткованої моркви. Викладаємо її і акуратно вирівнюємо весь шар. А зверху змащуємо майонезом.

Завершуємо салат шаром натертого буряка. Викладаємо її на моркву з майонезом і гарненько розрівнюємо.

Рясно, як і попередні пласти, змащуємо майонезом. Накриємо страва харчовою плівкою і відправляємо в холодильник на 2-3 години. Тепер наш салат чудово просочиться і буде дуже ніжним.

Ну, а щоб він ефектно виглядав, перед подачею до столу прикрасимо його яєчними натертими жовтками і білками. Білки розташуємо кільцем, а в центрі зробимо желточную серцевину. Можна по центру додати листочки зелені. Тепер наша закуска готова. Акуратно розгортаємо фольгу і знімаємо її.

І тепер це апетитне страву можна подавати до столу. Воно вийшло дуже симпатичне. Добре просочилися всі овочеві шари. Дуже ніжне і приємне. Його можна приготувати і окремими порціями. Класичний рецепт ніколи ще не підводив.

Дуже смачний рецепт оселедця під шубою з яйцем

Цей спосіб приготування нашого улюбленого салату незвичайний. Здавалося б, все інгредієнти звичні нам. Але вони заготовлені трохи по-іншому. Від цього і смак зовсім інший. Але в тому, що це дуже смачно, немає сумнівів.

Нам знадобиться:

  • Філе оселедця — 2 шт.
  • Картопля — 3 шт.
  • Морква — 2 шт.
  • Буряк — 1 шт.
  • Цибуля — 1-2 шт.
  • Яйця — 4 -5 шт.
  • Майонез — 250 г
  • Сіль — за смаком

Приготування почнемо з підготовки овочів. Ріпчасту цибулю разрежем на чотири частини і наріжемо тонкими четвертинками. На сковороду наливаємо трохи олії і кладемо нарізану цибулю. Обсмажуємо його на повільному вогні до золотистого кольору.

Моркву, буряк і картоплю миємо й в мундирі печемо в духовці в спеціальних пакетах для запікання до повної готовності. Краще заготовити їх заздалегідь.

Запікайте овочі в різних пакетах окремо один від одного протягом 40 хвилин при температурі 180°С. Вони зберігають при такому способі приготування і соковитість, і яскравий колір, і вітаміни.

Остиглі овочі очищаємо від шкірки і окремо трьом на крупній або середній тертці. Складаємо їх на тарілки окремо один від одного.

Варимо яйця круто, охолодити і очистити від шкаралупи. Поділяємо їх на жовтки і білки. Жовтки розминаємо виделкою, а білки натремо на крупній тертці.

Філе оселедця очищаємо від шкірки і кісток. Нарізаємо солону рибу невеликими кубиками.

Приступаємо до збірки салату. Зробимо це за допомогою форми. Встановлюємо її на блюдо. І починаємо заповнювати. Першим шаром викладаємо терту картоплю. Злегка посолити її і акуратно розрівнюємо. Зверху покриваємо сіточкою майонезу.

На картоплю кладемо дрібно нарізаний оселедець. Розподіляємо по всій поверхні і розрівнюємо.

На шар оселедця покладемо обсмажений остиглий цибулю. Він додасть м’якість і ніжність страви і додасть особливі смакові нотки.

Цибулевий шар соковитий, тому немає сенсу його змащувати майонезом. На нього кладемо подрібнені жовтки. Розкладемо їх рівним шаром.

Потім прийшла черга тертої моркви. Викладаємо її в форму і рівномірно розподіляємо по всій поверхні. Трохи посолити її.

Тепер потрібно додати ніжний соус для просочення пластів. Поверх морквяного шару робимо сіточку з майонезу.

Щоб зробити майонезну сіточку, можна скористатися або спеціальним пристосуванням у вигляді пластикового флакона з кришкою, в якій є кілька отворів, або зробити самим. Можна відрізати невеликий кінчик куточка на самій упаковці з майонезом або соус покласти в целофановий пакет і теж відрізати куточок. Отвір має бути невелике, щоб струмінь під тиском залишала тонкий слід.

Тепер викладаємо натерту буряк. Акуратно розкладаємо її по всій поверхні і розрівнюємо. Посипаємо сіллю. Зверху рясно змащуємо майонезом. І вже не сіточкою, а рівним шаром.

На майонез висипаємо тертий білок. Його розподіляємо по поверхні. І тепер відправляємо салат настоюватися на 2-3 години. Зверху можна накрити харчовою плівкою, щоб білок не заветрівся.

Після того, як наша страва настоялося, акуратно звільняємо його від форми і прикрашаємо зеленню або овочами.

Тепер страву можна нести до столу. Любителі шуби по достоїнству оцінять його незвичні і соковиті смакові відтінки. Саме запечені овочі додають ці пікантні нотки. Ніжне і апетитне блюдо відмінно доповнить святковий стіл або недільні посиденьки.

Оригінальне оформлення салату — оселедець під куполом

Кожній господині хочеться здивувати своїх близьких і гостей своїми неординарними стравами. Один із способів нестандартного піднесення нашого улюбленого страви перед Вами. Півсфера, спрятавшая в собі всі смачні шари точно приверне увагу учасників трапези. Приємне, бархатисте страва надзвичайно ніжне і дуже смачне, до того ж дуже красиве і апетитне.

Ми беремо:

  • Буряк — 500-600 г
  • Картопля — 500 г
  • Оселедець солона — 300 г
  • Салатний цибулю — 50 г
  • Морква — 300 г
  • Яйця — 5 шт.
  • Майонез — 250-350 г
  • Сіль — за смаком
  • Чорний мелений перець — за смаком

Заздалегідь миємо й відварюємо моркву, картоплю та буряки. Остуджуємо їх і очищаємо від шкірки. Яйця варимо круто. Даємо їм охолонути і звільняємо від шкаралупи. Для салату нам знадобиться напівсферична чаша, приблизно 1,5-1,7 л об’ємом. Вистилаємо її харчовою плівкою.

Буряк тремо на крупній тертці. Викладаємо її в миску і з’єднуємо з майонезом. Кількість майонезу визначайте на свій смак.

Всю бурякову масу переносимо у підготовлену чашу. Викладаємо рівним шаром по стінках миски.

Очищений варену картоплю тремо на крупній тертці. З’єднуємо його з майонезом і добре перемішуємо.

Викладаємо картопляну масу невеликими частинами на буряковий шар, акуратно розподіляємо її ложкою або лопаткою, намагаючись не пошкодити нижній шар.

Картопляний шар повинен бути досить широким і щільним. Він як каркас буде утримувати півсферу.

Філе оселедця очищаємо від кісток. Нарізаємо її дрібними шматочками. Лук очищаємо і теж ріжемо невеликими кубиками. З’єднуємо обидва інгредієнта.

Для страви добре підійде салатний цибулю, має ніжний солодкуватий смак. Але якщо такого немає, то замінити його можна зеленим. Або ж замаринувати звичайний, ріпчаста.

Готову селедочно-цибульну суміш переносимо у форму і акуратно розподіляємо поверх картопляного шару.

Відварену моркву натремо на крупній тертці. Її, як і інші подрібнені овочі, змішуємо з майонезом.

Отриману масу перекладаємо на оселедцевий шар і рівномірно розрівнюємо по півсфері.

Очищені яйця натираємо на крупній тертці або ріжемо соломкою. Додаємо до них майонез, чорний мелений перець і сіль. Все перемішуємо.

Викладаємо яєчну масу в середину салату і розрівнюємо її. Це ядро і завершальний шар нашого страви. Накриваємо зверху харчовою плівкою і ставимо в холодильник на 2-3 години настоюватися.

Через 2-3 години виймаємо страву з холодильника. Прибираємо плівку. Зверху прикладаємо тарілку і акуратно перевертаємо на неї нашу годині з салатом. З обережністю знімаємо напівсферичну чашу, а потім харчову плівку, выстилавшую її дно.

Тепер закуску можна прикрасити за допомогою майонезу малюнками в залежності від події, до якого ми готуємо цю страву. А також додати яскравих відтінків за допомогою будь-якої зелені.

Тепер все готово до того, щоб страва зайняло своє місце на святковому столі. Його дійсно сприймуть з захопленням. Воно й гарне, нестандартно виконане, і найголовніше, дуже смачне.

Рецепт оселедця під шубою шарами з яблуком

Ця закуска володіє ніжним, з приємною кислинкою смак. Надає цей відтінок яблуко, присутнє в страву. Ще однією особливістю є відсутність яєць в звичному нам традиційному страву. Але тим не менш, такий варіант салату багатьом подобається. І воно, безсумнівно, буде чудовою прикрасою святкового столу.

Нам потрібно:

  • Оселедець — 1 шт.
  • Морква — 3-4 шт.
  • Картопля — 3 шт.
  • Буряк — 2 шт.
  • Майонез — 250-300 г
  • Цибуля — 1/2 шт.
  • Яблуко — 1 шт.
  • Сіль — за смаком
  • Зелень петрушки, цибулі або кропу

Підготуємо всі продукти до салату. Картопля, морква і буряк відварюємо і остуджуємо. У цілій оселедця відрізаємо голову і хвіст. Ми їх помиємо. Вони підуть на прикраса страви. Тушку чистимо, знімаємо шкірку, звільняємо від кісток. Нарізаємо невеликими кубиками.

Шматочки оселедця викладаємо на блюдо першим шаром. Ріпчасту цибулю очищаємо, миємо й нарізаємо маленькими кубиками. Укладаємо поверх риби.

Яблуко очищаємо від шкірки. Розрізаємо на чотири частини і видаляємо серцевину. Трьом на крупній тертці і укладаємо наступним шаром, рівномірно розподіляючи по всій поверхні.

Моркву очищаємо від шкірки і натремо на дрібній тертці. Викладаємо її наступним шаром, розрівнюємо. Зверху наносимо сіточку майонезу. Якщо потрібно, злегка посолити.

Картоплю очистити від мундира і натираємо на дрібній тертці. Розкладаємо його на попередній шар. І знову наносимо майонезну часту сіточку. І при необхідності солимо.

Буряк очищаємо і подрібнюємо на дрібній тертці. Це завершальний шар. Розподіляємо її по всій поверхні, закриваючи картоплю. Наносимо сіточку майонезу і виделкою акуратно її розмазуємо по всьому шару.

Наша закуска готова. І давайте прикрасимо її нестандартно. З одного боку вмонтуємо в шубу голову, а з іншого боку хвіст. Майонезом можна намалювати хребет і кістки. Прикрасимо зеленню петрушки, цибулі або кропу.

Ось така симпатична оселедець у кудлатій шубці вийшла. Готується таке страву швидко. Воно дуже смачне, пікантне і красиве. Ідеально підходить для святкового столу. Але і в будні можна побалувати себе такою смакотою.

Лінива оселедець під шубою

Що робити тим, хто швидше хоче скуштувати наш смачний салатик, але не надто налаштований возитися з шарами і чекати тривалої просочення страви. Рішення, звичайно ж, є. Цей рецепт як раз для Вас. Все просто і швидко готується, а смакота незвичайна.

Нам потрібно взяти:

  • Оселедець слабо-солона 300 г
  • Картопля — 300 г
  • Буряк — 300 г
  • Морква — 200 г
  • Яйця — 4 шт.
  • Майонез — 2 ст. л
  • Зелень кропу і петрушки — за смаком
  • Сіль — за смаком

Попередньо відварюємо або запікаємо морква, картопля, буряк, варимо яйця. Буряк очищаємо від шкірки і нарізаємо дрібними кубиками. Складаємо в миску. Філе оселедця звільняємо від насіння і нарізаємо невеликими шматочками. Додаємо в миску з буряком.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, моєму і дрібно ріжемо. Перекладаємо в загальну масу в миску.

Зварену і моркву чистимо остигнула. Натремо її на середній або великій тертці. Додаємо в селедочно-овочеву суміш.

З варених яєць знімаємо шкаралупу. Трьом їх на середній або великій тертці. Додаємо білки і жовтки до основної заготівлі.

Відварену і охолоджений картоплю очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими кубиками. Кладемо в загальну масу.

Перекладаємо всі інгредієнти у велику миску, щоб було зручно перемішувати салат. Додаємо сіль. Дрібно рубаємо вимиту і обсушену зелень петрушки і кропу. Можна додати і зелений лук. Кладемо майонез і все добре перемішуємо.

Все, наша страва готова. Тепер можна перекласти його у салатник або на блюдо, прикрасити зеленню і подавати до столу.

Особливостями цієї страви є швидкість і легкість готування. Картоплю і буряк у ньому ми ріжемо кубиками, щоб повністю розкрити смаковий букет цих овочів. І хоча чим-то це страва схоже на вінегрет, але смак-то шубовский. І в цьому вся принадність.

Найсмачніша оселедець під шубою з яблуком і яйцем

Дивовижний і дуже ніжний салат виходить за цим рецептом. Всі шари неначе повітряні. Так і тануть у роті. Смак тонкий, з приємною, ледь помітною кислинкою. Їси і ще хочеться. Ось таке це страва.

Ми беремо:

  • Філе оселедця — 250 г
  • Морква — 2 шт.
  • Цибуля — 1 шт.
  • Буряк — 2 шт.
  • Яйця — 6 шт.
  • Яблука — 2 шт.
  • Майонез — 250 г

Заздалегідь відварюємо морква, буряк і яйця. Остуджуємо їх. Оселедець обробляємо на філе і очищаємо від кісточок. Нарізаємо її дрібними шматочками. Укладаємо в форму першим шаром і розрівнюємо.

Ріпчасту цибулю очищаємо і моєму. А потім дрібно нарізаємо його. Ошпарюємо шматочки окропом, щоб прибрати гіркоту і різкий запах.

Викладаємо нарізану ріпчасту цибулю на шар оселедця, розподіляємо його рівномірно по всій поверхні. Зверху покриваємо майонезом.

Яблука миємо та очищаємо від шкірки. Ділимо на четвертинки і видаляємо серцевину. Потім натремо їх на крупній тертці. Перекладаємо в форму і розрівнюємо.

Зелені кислі яблука дуже підходять для цього салату. Вони надають йому легкість, додають кислинку і підкреслюють всі смакові нотки цієї закуски.

З варених яєць знімаємо шкаралупу. Натремо їх на крупній тертці. Відправляємо в форму і укладаємо наступним шаром. Зверху змащуємо майонезом.

Моркву очищаємо від шкірки і натираємо на крупній тертці. Викладаємо нею наступний шар салату.

Буряк чистимо, подрібнюємо за допомогою великої терки. І нею завершуємо пошарове укладання всіх інгредієнтів. Рясно змащуємо майонезом. Форму з закускою накриваємо харчовою плівкою і відправляємо в холодильник на 8 годин. Там всі верстви просочаться, а сама страва добре настоїться.

Через 8 годин наше блюдо готове. По можливості прикрашаємо його зеленню ще для більшої краси. Можна сміливо подавати його до столу.

Відсутність в цьому блюді картопляного шару робить його легким, повітряним і менш ситним. Але, може бути, тому і їдять його із задоволенням під час многообильного святкового застілля. Вже дуже ніжний цей салат і володіє незрівнянним пікантним смаком.

Відео про те, як оригінально приготувати салат Оселедець під шубою і красиво його оформити

Вже звичним увійшло в наше життя наше страва із застосуванням желатину. Звичайно, це і дуже нестандартна подача страви, і особливий смак. Його можна приготувати і у вигляді селедочно-овочевого торта або порційній закускою. Це ще один спосіб оригінально представити традиційна страва на святковому столі. Дивіться відео, як просто все це здійснити. У ньому все дуже детально показано.

Так, таке страву точно приверне увагу всіх гостей. Вона не тільки смачна, але і надзвичайно красиве. Так що, відбою від нього не буде. Кожен захоче спробувати шматочок такого екстравагантного особливого страви.

Наш улюблений салат може бути представлений ще в дуже великій кількості варіантів. І з чорносливом і горіхами, і з маринованими овочами. А вже способів прикраси його тільки в однієї господині безліч. Адже як тільки ми починаємо готувати, то перетворюємося і художників, і творців, і фантазерів. А в кулінарії — це головний козир. Який Вам сподобався рецепт? Або у Вас є свій улюблений?