Салати з капусти в банках — 8 рецептів на зиму

Салати з капусти, на мій погляд, найвродливіша і корисна заготовка. По-перше, в поєднанні з різними овочами, вона надзвичайно ароматна і смачна. По-друге, з легкістю може замінити в холодину свіжі овочі або доповнити та урізноманітнити наш раціон харчування. По-третє, такі заготовки можна використовувати не тільки як гарніри до котлет і м’яса, але і готувати з ними супи, щі, борщі, солянки. Вони добре поєднуються з картоплею і крупами. По-четверте, це прекрасна можливість зберегти врожай овочів, навіть таких, які не можуть похвалитися ідеальною формою або не досягли потрібної кондиції. Адже в салатах всі вони подрібнені. І по-п’яте, їх легко і просто готувати.

Думаю, що всі господині задоволені тим, що на приготування цієї страви йде небагато часу, що в перелік інгредієнтів входять прості, доступні продукти. І, звичайно ж, в захваті від результату своїх праць. Адже яке приголомшливе блюдо виходить.

До того ж, заготовка може довго зберігатися. І буде бажаною на столі і в будні, і під час святкового застілля. Всім така їжа подобається, і з’їдається моментально.

Перед Вами кілька рецептів. Вибирайте на свій смак, який сподобається. І який би Ви не вибрали, будьте впевнені — закуска вийде дуже смачною і апетитною. Ну що ж, починаємо готувати.

Салат з капусти на зиму з болгарським перцем, морквою і цибулею

Дуже смачна овочева закуска виходить за цим рецептом. А готується вона швидко і нескладно. Відразу можна зробити великий запас. Зате взимку буде благодать. І до вечері подати можна, і на святковий стіл поставити. Та й швиденько борщ зварити. А на смак-то як хороша!

Ми візьмемо:

  • Капуста — 5 кг
  • Болгарський перець — 1 кг 300 г
  • Морква — 1 кг
  • Цибуля ріпчаста — 1 кг
  • Перець гострий — 2 шт.
  • Кріп свіжий — 1 пучок

Для заливки:

  • Оцет 9% — 150 мл
  • Цукор — 350 г
  • Сіль — 4 ст. л
  • Вода — 1 л 200 мл
  • Рослинне масло — 500 мл

Вага овочів вказаний в очищеному вигляді. Спочатку чистимо їх, а потім зважуємо.

Моркву миємо, чистимо і тремо на тертці. З ріпчастої цибулі знімаємо піну, миємо й нарізаємо тонкими півкільцями. Якщо в будинку є техніка для нарізки овочів, то можна скористатися нею.

Болгарський перець миємо, звільняємо від насіння. Розрізаємо вздовж на чотири частини. Нарізаємо невеликою соломкою.

Гіркий перець миємо та очищаємо від насіння. Поріжемо його кільцями. Додавання гострого овочу в салат не обов’язково. Орієнтуйтеся на Ваші смакові переваги.

Кріп промиваємо під проточною водою. Струшуємо і обсушуємо його злегка. Зелені гілочки дрібно нарізаємо.

З капусти, знімаємо верхні покривні листки. Обполіскуємо і нарізаємо тонкою соломкою. Складаємо у велику ємність.

Використовуйте для шинкування спеціальні терки або ножі. З їх допомогою процес відбувається легше і швидше.

У миску з капустою викладаємо подрібнені моркву, цибулю, болгарський і гострий перець. Все гарненько перемішуємо

У масу вливаємо воду, оцет, рослинна олія. Додаємо сіль та цукровий пісок. Все знову добре перемішуємо і залишаємо на 3 години настоюватися.

Під час настоювання овочеву масу потрібно кілька разів перемішати.

Розкладаємо настоявшийся салат в простерилізовані банки, злегка утрамбовувавши і залишаючи місце для рідини. Заливаємо соком-заливкою, яка залишилася від овочів. Накриваємо кришками, але не закручуємо.

Ставимо банки в широку каструлю, на дно якої кладуть тканинну серветку. Вливаємо в каструлю воду по плечики банок і ставимо на вогонь. Доводимо рідину до кипіння і з моменту кипіння стерилізуємо 700-грамові банки протягом 30 хвилин, 500-грамові протягом 20 хвилин.

Коли стерилізація закінчена, щільно закорковуємо банки закаточной машинкою або іншим пристосуванням. Після стерилізації кришки відкривати не потрібно.

Банки перевертаємо кришками вниз і вкриваємо теплим покривалом. В такому стані тримаємо до повного охолодження. Це, звичайно, підстраховка, адже салат ми вже простерилизовали. Але, на мій погляд ці дії будуть незайвими.

Відмінний запас вийшов! Вийшло 11 баночок. Хрустке овочеве блюдо дуже виручить у холодну пору. Взимку і як закуска буде хороша ця заготовка, і як гарнір, так і у вінегрет можна покласти. Сім’я буде дуже задоволена.

Рецепт салату з капусти і моркви

Це страва найпростіше. Приготувати його легко. Капуста виходить соковитою, і хрусткою, і смачною. Невеликий запас такої страви, на мій погляд, повинен бути. Взимку заготівля допоможе знайти вихід з будь-якої ситуації. І на гарнір підійде і для вінегрету, і для щів і борщів.

Нам буде потрібно:

  • Капуста — 1 кг
  • Морква — 5 шт.
  • Часник — 5 зубчиків

Для розсолу:

  • Вода — 125 мл
  • Рослинна олія — 125 мл
  • Цукор — 125 г
  • Сіль — 1 ст. л. з гіркою
  • Оцет 9% — 10 ст. л.

Капусту звільняємо від верхніх листків. Ополоснем під проточною водою. Нарізаємо її тонкою соломкою.

Моркву чистимо, миємо. Потім на тертці з великими отворами натремо крупною соломкою. Можна порізати і ножем або скористатися технікою.

Зубчики часнику очистити, миємо. Подрібнюємо На дрібній тертці. Можна скористатися прес для часнику або ж приладом-подрібнювачем.

Всі овочі складаємо у велику ємність (таз або каструлю). Все добре перемішуємо, щоб овочі рівномірно розподілилися в суміші. Капусту трохи помнем руками, щоб вона дала сік.

Тепер приготуємо розсіл. У каструлю наллємо воду і рослинну олію. Туди ж додаємо сіль і цукор. Склад розмішуємо і ставимо на вогонь. Цукор і сіль повинні повністю розчинитися, а розчин закипіти.

У гарячу рідину вливаємо оцет. Добре розмішуємо. За допомогою цього консерванту салат буде стояти довго і не зіпсується.

Заливаємо гарячим розсолом овочеву суміш. Всю масу ретельно перемішуємо. Залишаємо настоюватися дві години.

Через дві години овочева маса промаринується. Розкладаємо її в чисті та стерильні банки. Доливаємо до самого верху розсіл. Прикриваємо кришкою.

Хтось на цьому етапі зупиняється. Закривши скляні ємності пластмасовими кришками, відправляє в холодильник. У такому вигляді салат може простояти до 1-1,5 місяців. А щоб страва довго зберігалося в закрученому вигляді, потрібно його стерилізувати.

На дно великої каструлі кладемо тканинну серветку. Ставимо в неї банки з закускою,накриваємо кришками. Наливаємо в каструлю воду по плечики банок. Після того, як вода закипить, стерилізуємо 20 хвилин півлітрові банки, 30 хвилин — 700-грамові.

Не знімаючи кришки, виймаємо гарячі банки. А тепер сміливо закручуємо щільно кришками. Перевертаємо догори дном, закутуємо і залишаємо до повного охолодження.

Ну, а після цього ласкаво просимо на поличку в кладовочку. Там заготовки простоять довго. Дуже смачний салат готовий.

Ще прийде час, коли захочеться ароматною, пікантною закуски. Ох і смачна вона. Така соковита, з приємним кисло-солодким відтінком. Їж — не відірвешся. Можна і до вечері подати у вигляді гарніру, і в вінегрет покласти, так і на святковому столі їй будуть раді.

Салат з свіжої капусти на зиму в банках

Ця закуска може бути приготована як для тривалого зберігання, так і на короткий період. Щоб вона стояла всю зиму, банки з нею стерилізують. У неї оригінальний смак і чудовий колір. Капуста виходить хрусткою і соковитою, як і всі інші овочі. З’явившись на столі, це страва з’їдається моментально.

Нам потрібно:

  • 3 кг капусти
  • 5 зубчиків часнику
  • 3 середніх буряків
  • 2 моркви
  • 3 болгарських перцю

Для маринаду:

  • 3 ст. л. солі
  • 0,5 ст. цукрового піску
  • 0,5 склянки 9% оцту
  • 3 л води
  • 7-8 горошин чорного перцю
  • 3-4 лаврових аркуша

Всі овочі миємо, чистимо. З капусти, знімаємо верхні листки. Нарізаємо великої широкої соломкою. Моркву і буряк ріжемо брусочками. Болгарський перець розрізаємо вздовж на чотири частини і ріжемо великими шматочками.

Все складаємо у велику каструлю або таз. Гарненько перемішуємо, щоб всі овочі рівномірно розподілилися в суміші.

На дно стерилізованих банок кладемо часник, попередньо порізавши його на пластинки. Приблизно, по 1-2 зубчики на банку.

Овочевий сумішшю заповнюємо скляні ємності. Сильно утрамбовувати її не потрібно. У банку має бути простір для розсолу.

Готуємо тепер маринад. У каструлю наливаємо воду, всипаємо цукор, сіль, горошини чорного перцю. Кладемо лавровий лист. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Потім у вируючу рідина вливаємо оцет, розмішуємо. Варимо ще п’ять хвилин. І знімаємо з вогню.

Заливаємо гарячим маринадом овочі. Накриваємо кришками. Даємо настоятися три хвилини.

Для подальшого зберігання в холодильнику після цього закручуємо кришки. На добу залишаємо банки в теплі, а потім поміщаємо в холодильник. Для більш тривалого зберігання їх, звичайно, треба стерилізувати.

Ставимо в каструлю, але дні якої лежить тканина. Заливаємо водою по плічка. Кришки не закручуємо, а тільки прикриваємо банки. Після закипання води стерилізуємо 20 хвилин 500-грамові банки, 30 хвилин — 700-грамові. Після цього виймаємо ємності з закускою з каструлі і щільно закручуємо. Перевертаємо догори дном і утеплюємо. Залишаємо так до повного охолодження.

Після цього банки з стравою можуть зберігатися довго і взимку не раз порадують своїм смаком. Закуска виходить ніжна і соковита. При подачі на стіл можна додати трохи рослинного масла. Така їжа хороша і з відвареної, і з смаженою картоплею, і як гарнір до м’яса, і як холодна закуска на святковому столі.

Як приготувати салат з капусти з овочами без стерилізації

Ця закуска за складом дуже схожа з приготуванням кубанського салату. Різниця в тому, що її приготування йде без процесу стерилізації. Але за якостями вона така ж смачна і апетитна. Відмінне доповнення до м’яса і прекрасна добавка до картоплі і крупах.

Ми візьмемо:

  • 1 кг капусти
  • 0,5 кг моркви
  • 0,5 кг цибулі
  • 0,5 кг болгарського перцю
  • 0,5 кг помідорів
  • 0,5 кг огірків
  • 1,5 ст. л. солі
  • 2 ст. л. цукру
  • 3 лаврових аркуша
  • 4 горошини запашного перцю
  • 7 горошин чорного перцю
  • 0,5 ст. рослинного масла
  • 1 ч. л. оцтової 70% есенції

Всі овочі миємо й чистимо. З капусти, знімаємо верхні листки і шаткуємо соломкою. Перець звільняємо від насіння, ділимо навпіл і нарізаємо впоперек смужками, моркву тремо на крупній тертці або ріжемо соломкою. Помідори розрізаємо на 8-12 частин. Огірки і цибулю нарізаємо півкільцями.

Капусту кладемо у велику каструлю і злегка її обминаємо, щоб вона стала м’якше. В такому стані вона добре приймає сіль і дає сік.

Після цього викладаємо всі інші овочі. Додаємо сіль і цукор, кладемо горошини чорного і духмяного перцю, лавровий лист. Все добре перемішуємо.

В овочеву суміш вливаємо олію. Знову перемішуємо. Накриваємо салат кришкою і залишаємо на 10-15 хвилин.

Через 10-15 хвилин ставимо каструлю з овочами на вогонь. На повільному вогні доводимо до кипіння. З моменту кипіння, варимо ще 7 хвилин під закритою кришкою. У процесі варіння додаємо оцтову есенцію.

Оцтову есенцію можна замінити 9% оцтом. Але в такому випадку потрібно збільшити його кількість майже в 7-8 разів. Якщо за рецептом 1 ч. л 70% кислоти, то 9% оцту треба взяти 8 ч. л.

Гарячою масою наповнюємо стерилізовані банки по вінця. Накриваємо кришками і щільно закручуємо.

Перевертаємо банки кришками вгору. Вкриваємо теплим покривалом. У цьому стані банки залишаються до повного охолодження.

Після цього заготовку можна довго зберігати при кімнатній температурі, і в погребі. А взимку-то, ох, як приємно буде відкрити баночку і поласувати смачними овочами. До картопельки і до м’яса якраз буде до речі ця смачна, апетитна і ароматна закуска.

Відео-рецепт капустяного салату з болгарським перцем, морквою, цибулею і помідорами

Це яскраве страва теж готується без стерилізації. Зробити це просто. Переконайтеся в цьому самі, подивившись відео. І дійсно таку заготовку можна назвати паличкою-виручалочкою. І смачна закуска, і суп з нею можна зварити, і картопельку згасити, і рис з овочами приготувати. Як мовиться, на всі випадки життя підійде. Так що, дивіться відео, де докладно показано як таке універсальне блюдо створюється. І швидше його готуйте.

Вийшла прекрасна закуска. Апетитна, яскрава, соковита. Ну що тут сказати? Хороша! Смак дивовижний. Відмінне доповнення до м’ясних страв, так і солянка з неї виходить відмінна. Тільки б вистачило такого стратегічного запасу на зиму.

Рецепт салату з капусти і помідорів у банках

Томати з капустою дають цікаве, неординарне поєднання. Додавши до них інші овочі, прянощі і спеції можна отримати різноманітні смаки різних салатних варіацій. Перед Вами один з цікавих рецептів. Незвичайний маринад доповнює смакову гаму, що робить цю закуску ароматною, апетитною і дуже смачною.

Для приготування потрібно:

  • Капуста — 400-450 г
  • Огірки — 4 шт.
  • Помідори великі — 1-2 шт.
  • Солодкий перець — 1 шт.

для маринаду:

  • Вода — 700 мл
  • Сіль — 1 ч. л. (з гіркою)
  • Цукор — 1 ст. л
  • Кріп — 1 великий парасольку з насінням
  • Лавровий лист — 2 шт.
  • Гострий кетчуп — 100 г

Почнемо з приготування маринаду. І поки він буде на плиті, підготуємо овочі. У каструлю вливаємо 700 г води. Кидаємо туди лавровий лист. Додаємо сіль і цукор. Викладаємо кетчуп. Все добре перемішуємо.

Замість гострого кетчупу можна взяти соус з перцем чилі.

У окрасившуюся рідина опускаємо парасольку кропу, щоб насіння занурилися в розчин. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Кип’ятити 3 хвилини.

Поки розсіл гріється на плиті, займемося овочами. Болгарський перець миємо, звільняємо від насіння, ділимо уздовж на чотири частини і нарізаємо невеликими смужками. Огірки миємо, обрізаємо кінчики і ріжемо кружальцями. Складаємо в глибоку миску.

Помідори миємо, вирізаємо плодоніжку. Розрізаємо навпіл і ріжемо великими шматочками. Додаємо їх до нарізаних овочів.

Капусту очистити від верхнього листя і вирізаємо качан. Шаткуємо крупною соломкою. Висипаємо в миску з овочевою масою. Все добре перемішуємо.

До цього часу наш маринад приготувався. Знімаємо його з вогню. В простерилізовані банки спочатку вливаємо по 1 чайної ложки рослинної олії, а потім по 1 чайної ложки оцту.

Наповнюємо скляні ємності салатом. Злегка овочі утрамбовуємо. Зверху залишаємо невеликий простір.

Маринад вже майже охолов. Виймаємо з нього парасольку кропу. У кожну банку вливаємо теплу розсіл, залишаючи зверху трохи місця для соку, що виділяється з овочів під час стерилізації.

Накриваємо наповнені банки кришками і ставимо стерилізувати. Після закипання води в каструлі тримаємо на вогні ще 15 хвилин.

Так як банки наповнені теплою рідиною, то і в каструлю вливайте теплу воду, а не холодну, що б скло не луснуло.

Після цього акуратно, щоб не обпектися, виймаємо ємності з салатом з каструлі. І закочує банки.

Як зазвичай, перевертаємо їх догори дном, утеплюємо. І тримаємо в такій шубі до повного охолодження. Охолоджені заготовки потім готові до тривалого зберігання.

Такою барвистою вийшла закуска. Їй всі будуть раді і в будні, і в свята. Вона ароматна, з ніжним пікантним смаком, з хрусткими овочами. І до того ж чудовий гарнір. Такі пряно-солоні овочі під час застілля завжди в ходу.

Відео про те, як приготувати салат з огірків з капустою

Ми часто готуємо закуску з свіжих огірків і капусти. А от цікаво, чи можна заготовити її про запас, на довгу зиму. Щоб дістати баночку і з апетитом з’їсти за вечерею. Відповідь на це питання ми отримаємо з Вами з відео. І до того ж зможемо самі цю зимову заготівлю приготувати. Дивіться відео, де все детально розказано і показано. І заготовте, хоч кілька баночок. Не пошкодуєте!

Чудова закуска вийшла! Ну, хто відмовиться від цього апетитного ласощі. Як настануть холоди, так і захочеться чогось солоненького і смачненького. А у нас запас вже є. Потрібно тільки відкрити баночку і викласти на тарілку. Все вже готово!

Салат Город — рецепт з капустою

Не випадково ця заготовка так називається. Все, що виросло на грядках, можна сміливо додавати до складу цієї страви. Ми візьмемо самі ходові овочі — капусту, огірки, помідори, цибулю, моркву і перець. Таку страву виходить! І гарне, і апетитне, і ароматне, і дуже смачне.

Ми беремо:

  • Капуста — 1 кг
  • Огірки — 1 кг
  • Помідори — 1 кг
  • Болгарський перець — 150 г
  • Цибуля — 2 шт.
  • Морква — 2 шт.
  • Рослинне масло — 250 г
  • Цукор — 100 г
  • Сіль — за смаком
  • Вода — 20 ст. л
  • Оцтова есенція 70% — 0,5 ст. л

Почнемо приготування з підготовки овочів. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, миємо. Поділяємо на чотири частини і ріжемо четвертинками.

З капусти, знімаємо верхні покривні листки, миємо. Звільняємося від качана. Нарізаємо тонкою довгою соломкою.

Солодкий перець миємо, вирізаємо плодоніжку і очищаємо від насіння. Ділимо по довжині на чотири частини і нарізаємо невеликими вузькими шматочками.

Огірки миємо, обрізаємо кінчики з обох сторін. Спочатку нарізаємо овальними пластинами, а потім брусочками.

Моркву чистимо, миємо. Ріжемо, як і огірки. Спочатку навскоси овалами, а потім великою соломкою. Або натерти на тертці для корейської моркви.

Помідори миємо, вирізаємо місце плодоніжки. Розділимо навпіл. І ріжемо невеликими пластинками.

Всі готові овочі складаємо у велику ємність — таз або каструлю. Всипаємо туди сіль і цукор, вливаємо воду, рослинне масло. Розбавляємо оцтову есенцію однією столовою ложкою води і додаємо в овочеву масу. Все добре перемішуємо.

Всю овочеву суміш розкладаємо по стерилізованим банкам. Утворився сік додаємо в ємності з салатом. Накриваємо кришкою і відправляємо стерилізуватися. На дно каструлі укладаємо рушник або тканинну серветку і ставимо банки з овочами. Наливаємо в каструлю воду по плечики скляних ємностей. Чекаємо, коли вода закипить. Після закипання стерилізуємо літрові банки 1 годину.

По закінченні стерилізації виймаємо банки з каструлі і, не відкриваючи кришок, закручуємо. Потім перевертаємо догори дном. Вкриваємо теплим пледом або покривалом. Тримаємо в такому вигляді до повного охолодження.

Овочі дали велику кількість соку при стерилізації. Страва буде соковитим, в міру хрустким і апетитним. Відмінна закуска до столу або до вечері. Взимку буде гарною заміною свіжих овочів і смачним гарніром до м’ясних страв.

Видів салатів з капустою — безліч. І це радує. Різноманіття варіантів підштовхує господинь не тільки до самого процесу їх приготування, але і до створення власного рецепту — особливого, незвичайного і унікального. Адже так хочеться порадувати близьких смачною стравою, тим більше здивувати новинкою. А які Ви робите заготовки з капустою?